امروزه ارتباطات بخش مهمی از زندگی بشر را تحت تاثیر خودش قرار داده است و پایه ای مهم برای بستر معاملات می باشد لذا وجود یک زیر ساخت قوی برای برقراری ارتباطات که عمدتا بر پایه تلفن انجام می شود امری لازم و ضروری است. اتصال تلفن های مختلف از طریق کابل صورت می گیرد و برای برقراری این اتصالات آشنایی با رنگ بندی کابل های مخابراتی امری لازم و ضروری است.
هر چه کابل موردنظر مرغوب تر و از کیفیت ساخت بالاتری برخوردار باشد، ارتباط شما پویا تر و پایدار تر است.
برای نحوه اتصال سیم تلفن به پریز (سیم مخابرات) باید شما آشنایی کامل با رنگ بندی کابل های مخابراتی داشته باشید.
کابل های ارتباطی بسته به نوع کارایی آن ها به دسته بندی های زیر تقسیم می شوند:
در ادامه به بررسی رنگ بندی کابل های مخابراتی و ساختار آن ها می پردازیم.
کابل های مخابراتی به دو دسته با مغزهای مسی و نوری تقسیم بندی می شوند. کابل های مسی به دو روش هوایی و زمینی مورد استفاده قرار می گیرند. کابل مسی که به روش هوایی استفاده می شود برای استحکام بیشتر، مقاوت بالا در برابر نورخورشید و بارندگی به وسیله یک روکش احاطه شده است و به علت وجود این روکش مستحکم، این مدل کابل از انعطاف و قابلیت خمش کمتری برخوردار می باشد. از این مدل کابل برای محیط های بیرونی یک ساختمان استفاده می شود که اصطلاحا به آن ها outdoor گفته می شود و فقط به رنگ مشکی تولید می شوند. قطر مغزی کابل های مسی به ۴ سایز دسته بندی می شوند:
کابل های مسی که به روش زمینی استفاده می شوند، مناسب برای کار در محیط های داخلی ساختمان ها می باشند و رنگ بندی کابل های مخابراتی مسی به رنگ طوسی می باشد. انواع کابل های مسی عبارتند از:
در خصوص کابل های مهار دار باید گفت که این مدل از کابل ها علاوه بر زوج های تابیده شده به هم دارای یک سیم بکسل هم می باشند. استفاده از سیم بکسل به این علت است که از انعطاف کابل کمی کاسته و به استحکام آن اضافه شود. در تصویر زیر شما یک نمونه از مهارکننده را می توانید مشاهده کنید.
رنگ بندی کابل های مخابراتی
اگر به ساختار کابل های مخابراتی دقت کرده باشید، حتما متوجه شده اید که تعداد زیادی از کابل های رنگی، دو به دو باهم تنیده شده اند. ترکیب رنگ ها در این مدل از کابل ها دارای یک الگوی مشخص می باشند. به عبارتی هر دورنگ دلخواهی نمی توانند با هم تابیده شوند و به طور کلی رشته سیم های موجود در کابل مخابراتی، ۱۰ رنگ می باشد که هرکدام به دو دسته ۵ تایی اصلی و فرعی تقسیم می شود.
رنگ بندی کابل های مخابراتی
رنگ بندی کابل های مخابراتی در ۵ رنگ اصلی شامل سفید، قرمز، مشکی، زرد و بنفش می باشند و در ۵ رنگ فرعی به ترتیب آبی، نارنجی، سبز، قهوه ای و طوسی می باشد. هر رنگ اصلی می تواند با ۵ رنگ فرعی ترکیب شده و تبدیل به یک زوج سیم شوند و نهایتا از ترکیب رنگ های اصلی و فرعی شما می توانید ۲۵ زوج سیم را تشکیل دهید. همانطور که می دانید ترکیب هر دو رشته سیم، یک زوج سیم را تشکیل می دهد.در تصویر زیر شما می توانید ترتیب رنگ بندی یک ۲۵ زوج سیم را مشاهده کنید.
رنگ بندی کابل های مخابراتی
به این ترتیب که پس از دسته شدن بیست و پنج زوج اول دور آن یک نوار پیچیده می شود که با همین رنگ ها دسته بندی ۲۵ زوج اول و دوم و الی آخر مشخص می شود.(کابل های استاندارد برای هر ۵۰ زوج یک زوج اضافه وجود دارد که این زوج از ترکیب دو رنگ اصلی میباشد)
ساخت کابل های مخابراتی شامل ۷ مرحله می باشد. در ابتدای امر می بایست یک سیم مسی نرم با قطرهای ذکر شده در بالا را در دسترس داشته باشید این سیم مسی می بایست مطابق با استاندارد بین المللی باشد. در مرحله بعد شما باید عایقی از مواد PVC و یا پلی اتیلن را به روی هادی بکشید سپس زوج هایی که به هم تابیده شده اند را خلاف همدیگر بپیچانید. علت این امر آن است که از بروز پارازیت و همشنوایی از زوجی به زوج دیگر جلوگیری شود. در صورت نیاز از پوشش پلاستیکی برای این کار استفاده می شود.
در گام بعد برای جلوگیری از ورود پارازیت های خارجی به داخل کابل از یک نوار آلومینیومی تحت عنوان حفاظ الکترواستاتیک استفاده می شود. در آخر نوبت به یک غلاف بدون درز از جنس PVC می رسد که مانع از ورود رطوبت و مواد آلی به زمین به داخل کابل می شود.
درباره این سایت